Boek
Nederlands

Koud zweet

Graham McNamee (auteur), Frieda Dalemans (vertaler)
+1
Koud zweet
×
Koud zweet Koud zweet
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Danny (ik-figuur) en zijn vriend Howie worden bedreigd door een monster dat de koudste winters in Noord-Canada onveilig maakt. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Koud zweet
Auteur
Graham McNamee
Vertaler
Frieda Dalemans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bonechiller
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
231 p.
ISBN
9789050165464

Besprekingen

Koud zweet is de tweede thriller van Graham McNamee die in Nederlandse vertaling verschijnt. In 2005 verscheen De volgende stap (Facet), waarvoor McNamee de Edgar Allan Poe-prijs kreeg. Ook nu weer krijgen we een goed geschreven en spannend verhaal te lezen. In zijn beschrijvingen doet McNamee een beroep op alle zintuigen: de lezer ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft als het ware wat er gebeurt.

Koud zweet speelt zich af in de buurt van Toronto. Op de eerste pagina wordt de omgeving treffend gekarakteriseerd: Harvest Cost is een godvergeten gat, een spookstad in de winter, de perfecte plek om ongemerkt van de aardbol te verdwijnen. "Elk jaar wordt hier een nieuw Welkom in...-bord geplaatst, maar nog geen week later is dat zo vol hagel geschoten, dat je de naam van het plaatsje nauwelijks nog kunt lezen en je je hier alles behalve welkom voelt." Daarmee is de toon meteen gezet.

De ik-verteller Danny wordt in een koude nacht aangevallen door een mons…Lees verder
Al duizend jaar maakt een monster de koudste winters in Noord-Canada onveilig. Het aast op tieners. Ook Danny (ik-figuur) en Howie worden bedreigd. Zij vluchten niet, maar gaan met hulp van Pike en Danny's vriendin Ash de strijd aan. Voor Danny betekent de herinnering aan zijn overleden moeder morele steun, evenals de band met zijn vader en die van Ash - zonder dat die beseffen wat er precies speelt. Knap weet de schrijver zijn verhaal te verbinden met oeroude vertellingen. Zo ontstaat een spannend relaas over vriendschap door dik en dun tussen vier bijzondere jongeren in, ook zonder monster al, bijzondere omstandigheden. Elk personage komt met zijn eigenaardigheden geheel tot leven. De auteur won met zijn boek 'De volgende stap'* de Edgar (Allan Poe) Award voor het Beste Jeugdboek. De Vlaamse vertaalster heeft hier volledig recht gedaan aan het verhaal over de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, waarin onderhuidse humor de spanning verlicht. Vanaf ca. 14 jaar.

Koud zweet

Danny woont met zijn vader in ‘the Big Empty’ van Canada, in Harvest Cove, een godvergeten plaatsje bij Lake Simcoe waar het ’s winters berekoud wordt. In de zomer zijn er nogal wat toeristen in de vakantiehuisjes langs het meer, maar in de winter daalt de bevolking met twee derde. Een moeder lijkt er niet te zijn in het gezin en gaandeweg komt de lezer erachter dat vader en zoon eigenlijk voortdurend op de vlucht zijn voor pijnlijke herinneringen. Of ze daar ook zullen slagen in de ijzige Canadese winter is nog maar zeer de vraag. Op een avond wordt Danny aangevallen door een vreemd monsterlijk wezen. De jongen overleeft die aanval maar het monster heeft hem wel geprikt met zijn griezelig lange tong. En vanaf dan beginnen de nachtmerries te komen; het lijkt alsof het monster steeds meer in Danny’s geest kruipt en er zich net zo stevig nestelt als de herinneringen aan zijn moeder. Danny voelt dat het monster hem steeds dwingender naar zich toe lokt. Danny durft aanvankelijk aan zij…Lees verder