Boek
Nederlands

Toeta!

Leo Timmers (auteur)
+1
Toeta!
×
Toeta! Toeta!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Vierkant, hardkartonnen prentenboekje met bijna fotografische schilderingen in kleur van zes voertuigen die door dieren worden bestuurd, met de bijbehorende geluiden van de voertuigen. Vanaf ca. 1 jaar.
Titel
Toeta!
Auteur
Leo Timmers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
[12] p. : ill.
ISBN
90-448-0595-9 (hardback) 9789044805956 (hardback)

Besprekingen

In deze tekst wil ik tien nieuwe prentenboeken voor peuters en jonge kleuters toetsen aan 'de realiteit', aan mijn observaties van spelende en luisterende peuters. Ik ga m.a.w. na of de boekjes goed passen in en steun kunnen bieden aan het ontwikkelingsproces. Voor elk van de drie eerste levensjaren gelden aparte mogelijkheden en voorwaarden.

Herkennen en benoemen

Lukas, 22 maanden oud, heeft nog een lange weg af te leggen eer hij naar een vrij complex verhaal zal kunnen luisteren. Als baby en jonge peuter kreeg hij allerlei boekjes cadeau en zijn ouders en grootouders leerden hem hoe er door de bladzijden om te slaan telkens weer een nieuw prentje tevoorschijn kwam. De knisper-, plastic- en kartonboekjes werden niet alleen gebruikt om in te kijken. Lukas stak ze in zijn mond, hij bouwde er torens mee en gooide ze op de grond. Geleidelijk leerde hij dat boeken er zijn om te 'lezen'. Hij ontdekte dat je de prentjes niet ondersteboven mag houden en dat je de bladzijden van…Lees verder
Vierkant, hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken. Het bevat zes kleurige, bijna fotografische schilderingen van speelgoedvoertuigen: een politieauto, een tram, een brandweerauto, een ijscowagen, een truck en een viskar met de geluiden die ze maken. Links staat grootgedrukt in een zeer groot lettertype het geluid met daaronder het zinnetje kleingedrukt: 'Daar komt de... .' Rechts staat een grote, passende illustratie - simpel, zonder contouren - tegen een witte achtergrond. Het zijn fantasievoertuigen met dieren als berijders. Tekst en tekeningen op voor- en achterplat. Dit boekje sluit aan bij de eerste fase van de taalontwikkeling als het kind klanken gaat nabootsen. Glanzend hardroze omslag met een plaat van de brandweerauto. In dezelfde opzet is verschenen: 'Broem!'* Vanaf ca. 1 jaar.

Toeta!

In dit gekartonneerde boekje voor baby en peuter komen auto's aan bod, die elk een eigen geluid maken. We zien o.a. een viskar met een pelikaan aan het stuur en een ijscowagen met een pinguïn als chauffeur. Wat vinden jullie van een brandweerauto met een olifant aan het stuur en een politiewagen met een bulldog? Leuke knipoogjes dus voor de volwassen voorlezer en de kleintjes zullen dol zijn op bijhorende geluiden. De grappige illustraties zijn het bekijken waard.

Over Leo Timmers

Leo Timmers (Genk, 12 februari 1970) is een Vlaams jeugdauteur en illustrator.

Leven

Door zijn dyslexie las Timmers tijdens zijn jeugd meer strips dan boeken. Als gevolg begon hij op zijn achtste zelf stripverhaaltjes te tekenen en te schrijven. Later studeerde hij Publiciteit en Grafische Vormgeving en na zijn studies begon hij als zelfstandig illustrator. Toen hij met zijn gezin naar Brussel verhuisde, schreef hij ook de eerste teksten bij zijn prentenboeken.

Werk

In 1993 debuteerde Leo Timmers als illustrator met Ted en Netje van Agnes Verboven. Zijn cartooneske tekenstijl kenmerkt zich door humor, vorm en kleur en daardoor springen zijn illustraties meteen in het oog. Zijn felgekleurde prenten en scherp afgelijnde figuren passen dan ook bij de humoristische ondertoon van zijn verhalen. Zijn originele stijl is het resultaat van een langdurig proces van wikken en wegen en verschillend…Lees verder op Wikipedia

Suggesties