Boek
Nederlands

Verstrikt

Norah McClintock (auteur)
+1
Verstrikt
×
Verstrikt Verstrikt
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Mike (ik-figuur) komt vaak in de problemen terwijl zijn strenge pleegvader nog wel probeert hem op het rechte pad te houden. Maar ook hij staat machteloos als Mike wordt beschuldigd van de dood van een klasgenoot. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Verstrikt
Auteur
Norah McClintock
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Truth and lies
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
176 p.
ISBN
90-448-0649-1

Besprekingen

Norah McClintock wordt in Canada bij de grote misdaadauteurs gerekend. Ze won al vijf keer de Arthur Ellis-prijs voor het beste misdaadboek voor de jeugd. Verstrikt is het tweede boek in de reeks thrillers over Mike en Riel. Het eerste deel Weggemaaid (Clavis, 2005) werd door de Vlaamse lezer erg gewaardeerd. Ondertussen is er in het Engels al een derde deel uit.

Mike is vijftien en woont bij zijn pleegvader Riel. Hoewel Riel het beste voorheeft met Mike, is hun relatie vaak gespannen. Dit komt grotendeels omdat Riel leraar is op Mikes school en door veel van zijn vrienden niet wordt aanvaard. Hoewel Mike zijn pleegvader eigenlijk wel kan appreciëren, is het vertrouwen tussen de twee nog ver te zoeken. Op een ochtend wordt op de radio verteld dat Robbie, een medeleerling van Mike, 's nachts in het park werd doodgeschopt. Vanaf dan wordt Mikes leven een echte thriller. Riel merkt op dat hij schaafwonden op zijn vuisten heeft, Mike werd die bewuste nacht bij het par…Lees verder
Middelbare scholier Mike (ik-figuur) komt vaak in de problemen. Zijn superstrenge pleegvader Riel probeert hem op het rechte pad te houden, maar als Mike door een samenloop van omstandigheden verdacht wordt van moord, staat ook hij machteloos. Tweede deel in de serie thrillers rond Mike en Riel van een meermalen onderscheiden misdaadauteur na 'Weggemaaid'* . Naast de misdaad is er aandacht voor de privé-problemen van Mike, die regelmatig met zijn omgeving overhoop ligt en een puberale afkeer van leraren en gezond voedsel heeft. Het verhaal wordt stapje voor stapje opgebouwd: de lezer heeft soms niet in de gaten dat een gebeurtenis later een belangrijke rol zal gaan spelen. Daardoor duurt het even voor het echt spannend wordt. De reeks toevalligheden en tegenslagen die Mike tot de hoofdverdachte maakt, doet nogal gemaakt aan, net als de ontknoping die dan wel niet totaal onverwacht uit de lucht komt vallen, maar toch vrij abrupt is. Enkele typisch Vlaamse woorden in de vertaling (o.a. …Lees verder

Verstrikt

Robbie Ducharme werd 's nachts doodgeschopt in het park. Mike wordt meteen de hoofdverdachte want zijn handen zitten onder de schrammen en hij werd gezien in de nabijheid van het park. Mike kan het zelf niet geloven, tot hij bewijzen vindt in zijn kastje op school waardoor zijn beste vriend Vin in een slecht daglicht komt te staan. Het is zijn woord tegen dat van zijn vriend en waarom snelt zijn alibi hem niet ter hulp? Zeer spannend moordverhaal van Norah McClintock, die al vijfvoudig winnaar is van de Arthur Ellis Prijs voor misdaadliteratuur. Haar beeldende schrijfstijl leest zeer vlot. Het verhaal is des te beklemmender omdat het zo realistisch is en totaal niet vergezocht: het zou ieder van ons kunnen overkomen.

Over Norah McClintock

Norah McClintock (Pointe-Claire, 11 maart 1952 - 6 februari 2017) was een Canadees schrijver van kinderboeken.

Werk

Norah McClintock werd in Canada tot de grote misdaadauteurs gerekend. Voor haar boeken won ze vier keer de Arthur Ellis-prijs voor beste misdaadboek voor jeugd. Eigenlijk was ze freelance redacteur, maar ondanks haar werk slaagde ze er in bijna jaarlijks een boek te schrijven.

Bekroningen

  • 1998: Arthur Ellis-prijs voor Het lijk in de kelder
  • 1999: Arthur Ellis-prijs voor Sins of the father
  • 2002: Arthur Ellis-prijs voor Doodsbang
  • 2003: Arthur Ellis-prijs voor Break en Enter

Externe link

  • Website